Kreple

Kreple - Małgorzata Miara

Składniki:

500 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1 łyżka spirytusu lub octu marmolada olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Do miski przesiać mąkę. Przygotować rozczyn z połowy mleka, łyżki cukru i łyżeczki mąki. Mleko musi być letnie. Gdy rozczyn urośnie wlać go do miski z mąką. Do tego dodać utarte żółtka z cukrem i resztę produktów. Dokładnie wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swą objętość , rozwałkować na grubość 1 cm, dać marmoladę i przykryć ciastem i wykroić szklanką pączka, upiec na gorącym oleju. Posypać cukrem pudrem.

Eko Porada:

Przy pieczeniu krepli zostają białka. By ich nie marnować, robię bezy lub kokosanki i mam deser na następną niedzielę.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się