Ajerkuchy

Ajerkuchy - Agnieszka Tkocz

Składniki:

szklanka mąki pszennej 2 jajka 150 ml kefiru 2-3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli 3-4 średnie jabłka smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kefir wymieszać z jajkami, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Potem dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Powinno być bardzo gęste. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć przez środek otwór, żeby usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na okrągłe plastry. Maczać w cieście i smażyć na smalcu z dwóch stron na rumiano. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Eko Porada:

Do dania można użyć brzydszych jabłek, czyli takich które są już przyschnięte, nabite lub lekko dziurawe i wiemy, że nie zjemy ich bez przetworzenia.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się