Buchty z sosem jagodowym

Buchty z sosem jagodowym - Beata Paruzel

Składniki:

buchty: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży szklanka mleka (ok 250ml) 2 jajka 3 łyżki masła sól 1 łyżka cukru sos jagodowy: 500 g jagód 4 łyżki cukru 1/2 paczki cukru waniliowego 200 ml śmietany 30 % 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Buchty: Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem i 4 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę mąki, jajka, roztopione masło, sól i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni. Tak przygotowane ciasto dzielimy na ok. 12-14 porcji. Następnie każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach na kształt kulki. Gotowe kule przykrywany ścierką i czekamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy szeroki garnek z wrzątkiem, który nakrywa się płócienną ściereczką i obwiązuje sznurkiem wokół brzegu, lub rozkłada się specjalny metalowy wkład do gotowania na parze. Przykrywamy przykrywką i gotujemy nasze kluski na parze ok. 15 minut do wyrośnięcia. Sos jagodowy: Jagody umyć, przełożyć do garnka i wymieszać z 4 łyżkami cukru. Możemy je odstawić na 20 minut, wtedy jagody puszczą sok. Do jagód dodajemy pół szklanki wody, gotujemy do miękkości, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy masło i cukier waniliowy. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody. Stopniowo wlewamy do sosu aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Można całość rozdrobnić blenderem, wtedy sos ma bardziej kremową konsystencję. Tak przygotowanym sosem polewany nasze buchty.

Eko Porada:

Należy odpowiednio zaplanować posiłki, najlepiej na dwa, trzy dni. Na tej podstawie można wykonać szczegółową listę zakupów, co ograniczy marnotrawstwo. Niektóre potrawy po przygotowaniu można zamrozić w pojemnikach lub zagotować w słoiku. Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności powinniśmy zjeść to co kupiliśmy najwcześniej. Żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach, co ograniczy psucie się produktów. Starajmy się wykorzystywać produkty, które zostały nam po wczorajszym obiedzie, resztki ze śniadania czy produkty, których data przydatności do spożycia dobiega końca.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się