Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa - Renata Piosek

Składniki:

5 jaj 1 sok z dużej cytryny 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy w przegotowanej wodzie żelatynę, a następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy składniki. Do utartych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy uprzednio rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę połączoną z cytryną i ponownie mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do salaterki lub pucharków. Deser odstawiamy do lodówki aby stężał. Na koniec można udekorować plastrami cytryny ze skórką i bitą śmietaną.

Eko Porada:

Zalecam, aby lepiej zrobić szpajzę w salaterce niż w pucharkach. Z salaterki każdy weźmie tyle na ile ma ochotę, a jak mu zasmakuje może sobie dołożyć.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się