Jabłka w jogurcie - Ewa Jeż
Składniki:
2 jabłka 1 mały jogurt naturalny 4-5 herbatników odrobina masła 1-2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie trochę cukru.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w niedużą kostkę. W rondelku rozpuścić masło. Do roztopionego masła wrzucić jabłka, wymieszać. Dodać cynamon. Trzymać na ogniu do miękkości jabłek od czasu do czasu mieszając. Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać trochę cukru. Na spód szklanki/pucharka skruszyć kilka herbatników, na herbatniki nałożyć kilka łyżek jabłek, wlać jogurt. Na jogurt znów pokruszyć herbatniki, a na samą górę ułożyć resztę jabłek. Zjeść od razu, póki ciepłe.
Eko Porada:
Do wyżej wymienionej potrawy można wykorzystać wszystkie jabłka opadówki, a nawet te, które nie są pierwszej świeżości.