Kurczak w rosole z warzywami

Kurczak w rosole z warzywami - Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo Kornelia i Krystian Kiełbasa

Składniki:

2 porcje rosołowe z kurczaka pałeczki z 4 udek z kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 cebula 1 goździk kawałek pora 3 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego 10 kulek pieprzu kolorowego sól i pieprz maggi 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki soku z cytryny zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Zagotować ok. 2 l wody, dodać warzywa, przyprawy oraz kości i mięso. Gotować ok. 1 godziny, po czym odcedzić. Rosół doprawiać solą, pieprzem, przyprawą do zup Maggi i sokiem z cytryny. Ugotowane mięso obrać, pokroić w niewielkie kawałki, a warzywa w ukośne półplasterki. Ułożyć ładnie na talerzach, zalać rosołem i posypać zieloną pietruszką.

Eko Porada:

Wcześniejsze przygotowanie przepisu bardzo ułatwia planowanie zakupów i kupowanie tylko tego co jest potrzebne. Jeśli zupa zostanie można ją zagotować, dodać żelatynę i zrobić galaretkę drobiową idealną na kolację lub śniadanie.

 

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się