Szpajza cytrynowa w czekoladowej kuli

Szpajza cytrynowa w czekoladowej kuli - Restauracja Collina

Składniki:

biała czekolada jajka cytryna cukier żelatyna

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kula: Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Silikonowe foremki wypełniamy cienką warstwą rozpuszczonej czekolady, wkładamy do zamrażarki. Stężoną czekoladę wyjmujemy z formy i wypełniamy szpajzą. Szpajza: Zagotowujemy pół szklanki wody, rozpuszczamy żelatynę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz startą skórkę z cytryn. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na biały puch. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy połowę białek, delikatnie mieszamy, tak by białka nam nie opadły, następnie dodajemy drugą połowę białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wypełniamy połowę formy czekoladowej szpajzą i drugą połową przykrywamy tak by powstała kula.

Eko Porada:

Zaplanować dokładnie jadłospis. Przestrzegać receptur. Stosować się do harmonogramu przygotowywania posiłków.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się