Karminadle - Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Lisowice w woj. Śląskim
Składniki:
ciapkapusta: 2 kg ziemniaków 1 kg kiszonej kapusty cebula 200 g boczku przyprawy: sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe karminadle: 500 g mięsa mielonego króliczego, wieprzowego lub wołowego duże jajko czerstwa kajzerka duża cebula sól i pieprz bułka tarta do obtoczenia olej lub smalec do smażenia tymianek lub majeranek
Sposób przygotowania:
Ciapkapusta: Ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać z kiszoną kapustą. Boczek drobno pokroić i przesmażyć skwarki, cebulę. Całość połączyć doprawiając solą i pieprzem. Karminadle: Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy zeszkloną cebulkę i namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy rękami, a następnie doprawimy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy i formujemy kotlety. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą i każdy kotlet obtaczamy w niej. Na patelni nagrzewamy tłuszcz ismażymy kotlety z obu stron, by ładnie się przyrumieniły, przez ok. 10 minut. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając papierowego ręcznika.
Eko Porada:
Karminadle na pewno się nie zmarnują. Wieczorem można z nich przygotować kolację. Bułka, trochę sałatki, sosu i hamburger gotowy. Można je też wykorzystać na drugi dzień na kanapki do pracy. A ciapkapusta jest jak bigos, im więcej odgrzewania tym smaczniejsza. Można ją spożyć po odgrzaniu i na drugi dzień.