Hekele - pasta śledziowa - Beata Paruzel
Składniki:
2 ogórki kiszone 1 opakowanie śledzi matias 1 cebula 3 jajka 1 łyżka musztardy pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie opłucz i wymocz w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie przez ok. 30 minut. Ogórki, jajka, cebulkę i śledzie pokroić w drobną kostkę. Dodać pieprz i łyżkę musztardy. Wymieszać. Dla polepszenia smaku, warto wsadzić godzinę przed podaniem do lodówki, aby całość dobrze się przegryzła . Pasta ta również dobrze smakuje, jeśli zmielisz wszystkie podane składniki na jednolitą masę.
Eko Porada:
Należy odpowiednio zaplanować posiłki, najlepiej na dwa, trzy dni. Na tej podstawie można wykonać szczegółową listę zakupów, co ograniczy marnotrawstwo. Niektóre potrawy po przygotowaniu można zamrozić w pojemnikach lub zagotować w słoiku. Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności powinniśmy zjeść to co kupiliśmy najwcześniej. Żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach, co ograniczy psucie się produktów. Starajmy się wykorzystywać produkty, które zostały nam po wczorajszym obiedzie, resztki ze śniadania czy produkty, których data przydatności do spożycia dobiega końca