Roladki szpinakowe - Ewa Jeż
Składniki:
450 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 serek śmietankowy i 1 chrzanowy typu almette 4 jajka 150 g lub więcej wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
Szpinak włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając czekać aż odparuje. Szpinak zmiksować, doprawiając solą, pieprzem. Dokładnie ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez ok. 15-20 minut. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Serki wymieszać i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.