Pasztet z królika

Pasztet z królika z przepisu babci Jasi 

Koło Gospodyń Wiejskich w Łebkach

Składniki:

1/2 królika

500 g karkówki lub boczku

250 g wątróbki drobiowej

1 czerstwa bułka lub 5 łyżek bułki tartej

gałka muszkatołowa

2 marchewki

1 pietruszka

2 liście laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

4-5 ziaren pieprzu czarnego

3 jaja

sól, piperz

 

Sposób przygotowania:

Królika wkładamy do dużego garnka razem z karkówką, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy do miękkości ok. 1-1,5 godziny, potem wyciągamy na półmisek i studzimy wszystkie składniki. Bułkę zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. Do przygotowanej masy mięsnej dodajemy jaja, ścieramy gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. Foremki na pasztet smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wkładamy do nich przygotowaną masę mięsną. Pasztet z królika pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 180°C.

 Eko Porada:

Wybierając się na zakupy, staraj się kupować produkty lokalne. Odwiedzaj bazarki i wspieraj lokalnych dostawców i sprzedawców. W ten sposób nie tylko wiesz co kupujesz i skąd pochodzi ta żywność, lecz również wspierasz lokalną gospodarkę.

 

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się