Pasztet z królika z przepisu babci Jasi
Koło Gospodyń Wiejskich w Łebkach
Składniki:
1/2 królika
500 g karkówki lub boczku
250 g wątróbki drobiowej
1 czerstwa bułka lub 5 łyżek bułki tartej
gałka muszkatołowa
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu czarnego
3 jaja
sól, piperz
Sposób przygotowania:
Królika wkładamy do dużego garnka razem z karkówką, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy do miękkości ok. 1-1,5 godziny, potem wyciągamy na półmisek i studzimy wszystkie składniki. Bułkę zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. Do przygotowanej masy mięsnej dodajemy jaja, ścieramy gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. Foremki na pasztet smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wkładamy do nich przygotowaną masę mięsną. Pasztet z królika pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 180°C.
Eko Porada:
Wybierając się na zakupy, staraj się kupować produkty lokalne. Odwiedzaj bazarki i wspieraj lokalnych dostawców i sprzedawców. W ten sposób nie tylko wiesz co kupujesz i skąd pochodzi ta żywność, lecz również wspierasz lokalną gospodarkę.