Szynka wędzona, którą oferuje Gospodarstwo Rolne Pawełka jest produkowana własnoręcznie, wg. starych polskich przepisów z mięsa wytwarzanego we własnym gospodarstwie. Rasa trzody chlewnej z który pozyskiwane jest mięso to Wielka Biała Polska – wpisana w 2018 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Głównym atutem tej rasy jest szybkie tempo wzrostu, cienka słonina i dobra jakość mięsa. Świnie są karmione plonami zebranymi z własnych pół: mieszanką śrutową z jęczmienia, pszenżyta i pszenicy, dietę zwierząt urozmaicają także gotowane ziemniaki. Nie ma tu mowy o fabryce, gdzie kładzie się nacisk wyłącznie na przyrosty wagi zwierzęcia przez stosowanie sterydów lub innych substancji chemicznych – chów jest prawie ekologiczny. Zarówno mięso, jak i wędliny pochodzą z gospodarstwa położonego w Gwoździanach. Szynka jest wytwarzana z mięsa z minimalną zawartością tłuszczu. Proces peklowania w soli i wodzie trwa 14 dni i odbywa się w buncloku (kamionkowy garnek ). Przyprawy zalewy to gorczyca biała, czosnek, sól kamienna, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździki, kolendra, tymianek, odrobina cukru i saletra potasowa – żadnych ulepszaczy smaku. Szynka wędzona jest przez około 3-4 godziny na dymie z drewna olchowego w wędzarni znajdującej się w gospodarstwie. Produkt oferowany jest w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w gospodarstwie w sezonie jesień, zima, wiosna, co 2-3 tygodnie, dla wszystkich chętnych na lokalne smakołyki wieprzowe.