Laureat konkursu pn. "Pomysł na produkt lokalny"
Nie jest sztuką uzyskać mierny produkt z najlepszych składników, ale z najprostszych uzyskać arcydzieło. Chyba każdy kosztował czarnej porzeczki, czy to w cieście czy „prosto z krzaka”. W Proboszczowicach z porzeczki robi się przepyszną nalewkę, która nie tylko umila spotkania z rodziną, ale także działa leczniczo. Porzeczkę od dawnych czasów wykorzystywano jako lek na dolegliwości układu pokarmowego, ale przynosi ona ulgę również przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, ponieważ działa wykrztuśnie i rozgrzewająco. Zwłaszcza, jeśli tak jak w Proboszczowicach są to owoce z własnego ogródka. Nalewki z czornyj porzeczki możemy skosztować będąc gościem w Gospodarstwie, ponieważ jest ona robiona na niewielką skalę, z reguły na potrzeby rodziny oraz jako poczęstunek dla odwiedzających. O jej wspaniałym smaku niech świadczą choćby nagrody m.in. w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w województwie śląskim w roku 2016” czy uzyskanie ogólnokrajowej nagrody „Perła 2017”.