Laureat konkursu pn. "Pomysł na produkt lokalny"
Rzeczy z tradycją same w sobie są cenne, ponieważ oddają klimat minionego czasu, sprowadzają miłe wspomnienia. Dokładnie tak samo jest z Chlebem baltonowskim z Tworoga. Wypiekany od czasów przedwojennych niezmiennie według tej samej receptury na tradycyjnym zakwasie, a co najważniejsze nadal w piecach opalanych węglem, w komorach wypiekowych wyłożonych tradycyjnymi płytami szamotowymi. Przez lata wyrób ten stał się wizytówką miejscowości oraz marką samą w sobie, ale jak samo kierownictwo przyznaje – aby utrzymać niezmienny smak potrzebna jest wykwalifikowana kadra, a ta na chwilę obecną to w 90% wyszkoleni w Spółdzielni pracownicy. Ciężko podrobić ten smak. Błyszcząca jasnosłomkowa skórka z widocznymi ukośnymi nacięciami to wizytówka Tworoga. Sami właściciele spółdzielni przyznają, że miło się słucha, kiedy klienci pytają w sklepach o chleb z Tworoga. Pytanie „czy jest chleb z Tworoga?” jest największą pochwałą.